Referentna kamatna stopa povećana na 11,25 posto

Bez autora
Dec 16 2012

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na sednici održanoj u petak, 14. decembra 2012. godine, odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća na 11,25 posto. U skladu s projekcijom NBS, međugodišnja inflacija je u novembru privremeno usporila rast, ali je njeno kretanje i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.Pri tome, preduzete mere fiskalne konsolidacije, koje su dale prve efekte, tek treba da pruže pun doprinos smanjivanju međugodišnje inflacije u narednoj godini.

Referentna kamatna stopa povećana na 11,25 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na sednici održanoj u petak, 14. decembra 2012. godine, odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća na 11,25 posto.

U skladu s projekcijom NBS, međugodišnja inflacija je u novembru privremeno usporila rast, ali je njeno kretanje i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Pri tome, preduzete mere fiskalne konsolidacije, koje su dale prve efekte, tek treba da pruže pun doprinos smanjivanju međugodišnje inflacije u narednoj godini.

Izvršni odbor NBS je ocenio i da je povećana dinarska likvidnost bankarskog sektora. Imajući to u vidu, NBS će, odlučio je Izvršni odbor, promeniti smer glavnih operacija na otvorenom tržištu u pravcu povlačenja viška dinarske likvidnosti kako se ne bi podstakao rast agregatne tražnje i, preko toga, ostvario uticaj na inflaciju i devizni kurs.

U saopštenju NBS se navodi da će u narednom periodu na kretanje inflacije u najvećoj meri uticati cene hrane i regulisane cene, kao i to da li će agregatna tražnja i ubuduće ostati ključni dezinflatorni faktor. Prema projekciji NBS, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja do kraja 2013. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 17. januar 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik